Diabetes en podotherapie | Podolympia

Diabetes en podotherapie

Diabetes

Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij deze ziekte is er een verstoring van de hoeveelheid suiker in het bloed: er is dat te veel of te weinig suiker in je bloed.

Dit zorgt voor verschillende bijwerkingen.Op korte termijn kan iemand zich heel slap voelen, veel dorst krijgen enzovoort. Op de lange termijn worden de kleine bloedvaten en het zenuwstelsel beschadigd, waardoor er bijvoorbeeld oog- en niercomplicaties kunnen optreden.

Diabetesvoet

De voeten van een diabetespatiënt hebben door de zenuwbeschadigingen een slechtere doorbloeding in de kleine bloedvaten, en dat zorgt voor complicaties. Zo kunnen er wonden ontstaan die dan slecht genezen, met een grotere kans op wondinfecties tot gevolg. Wanneer de infectie niet tijdig behandeld wordt kan het zijn dat er een amputatie van een teen of zelfs deel van de voet moet gebeuren. 

De rol van de podotherapeut

Een podotherapeut zal de voeten onderzoeken. Hij kijkt de voeten na op wondjes en drukplekken. Daarnaast testen we de doorbloeding en de gevoeligheid van de voeten. Om er zeker van te zijn dat de voeten goed verzorgd worden, geven we ook nog een hoop tips waar je preventief mee aan de slag kan.