Wat is podotherapie? | Podolympia

Wat is podotherapie?

Uw Podolympia voetexpert

Ondervindt u tijdens werk, sport of uw dagelijkse activiteiten hinder van pijnlijke voeten of pijn aan uw enkel, knie of lage rug? Maak dan een afspraak met de podotherapeut.

Wat is een podotherapeut?

Podotherapie is afkomstig van het Grieks pous (gen. podos) en heeft als vrije vertaling voet. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voetkunde. Een podotherapeut is een voetkundige, een voetspecialist. Een podotherapeut kan aandoeningen aan de voet en enkel herkennen en behandelen alsook houdingsklachten die in relatie gebracht kunnen worden met de voet herkennen en behandelen. 

Sinds 1982 beschikt de podotherapeut over een  wettelijk erkende paramedische titel.

Patiënten met voet- en houdingsklachten van algemene aard of als gevolg van reuma, diabetes mellitus alsook andere aandoeningen worden tot de doelgroep van de podotherapeut gerekend. Veel patiënten met voet -of houdingsklachten worden dan ook vaak door een medisch specialist naar een podotherapeut verwezen.

Pijnklachten aan de voet?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen aan de voet zelf gelegen zijn, maar vaak heeft u hoger gelegen knie-, heup- of rugklachten door een verkeerde voetafrol.

Door uw voettype te bepalen en een houdingsonderzoek uit te voeren, wordt er bepaald of een afwijkende voetstand de oorzaak kan zijn van die vervelende pijnklachten in uw lichaam. 

De podotherapeut achterhaalt of de oorzaak van uw pijnklachten het resultaat zijn van een specifieke situatie. Zo ontstaan de meeste pijnklachten tijdens het sporten, op het werk of door slecht aangepast (werk)schoeisel te dragen. 

Behandeling van pijnklachten

De behandeling van pijnklachten gebeurt meestal met podotherapeutische zolen die uw voetstand en looppatroon corrigeren. Eventueel kan deze behandeling worden aangevuld met oefeningen, een schoenadvies of een combinatie met bijvoorbeeld fysiotherapie.

Kortom: vrij van loopongemakken, dankzij uw Podolympia voetexpert.